Lidt om flyets historie

Lidt om flyets historie

august 16, 2019 0 Af Tine Greve

Siden tidernes morgen har mennesket været fascineret af himlene over os og ønsket at vi, ligesom fuglene omkring os, kunne flyve.

Dette har udtrykt sig utallige gange igennem verdenshistorien: Lige fra de græske myter om Ikaros, der byggede vinger af voksfjer og fløj for tæt på solen, til det kinesiske folk i Qi regionen, der i det 6´århundrede tvang fanger fra lokale fængsler til at springe ud fra høje tårne med silkedrager fæstnet til ryggen, for at se om man på denne måde kunne gøre det muligt for mennesket at flyve.

Det skulle dog tage mange århundrede, før mennesket for første gang kunne se ned mod verden under sig fra fugleperspektiv

En ”snack-sized” gennemgang af flyets oprindelse

De første ”flyvende” maskiner var ikke, som mange antager, flyvere men derimod luftballoner: Den første luftballon med passagerer svævede over byen Paris i Frankrig i 1783, og var bemandet af Jean-François Pilâtre de Rozier og Marquis d’Arlandes.

Ikke længe efter dette, blev teorien til alle moderne fly udviklet i 1799, af Sir George Cayley der senere skabte den første kendte model af et fly.

Det er Cayleys teorier om, hvorledes en flyvende maskine behøvede et strømlinet eksteriør og en kilde til kontinuerlig fremdrift, der inspirerede mange andre opfinder, herunder franskmanden Jean-Marie Le Bris, til at eksperimenterer med fly-modeller, der ikke blot svævede på vinden, men blev drevet frem. De første forsøg var simple, såsom franskmandens eget forsøg på at bygge en lille passager-glider, der kunne trækkes bag en hestevogn, og derved holde sig i luften.

Den første flyver med en reel motor, blev bygget af Wright brødrene, der sammen med deres gode ven Charles Taylor byggede den første flymotor, efter at have testet almene bilmotorer på deres fly-modeller og anerkendt at disse var så tunge, at det blev umuligt for de simple maskiner at lette.

De navngav deres motordrevne-flyvemaskine ”Flyveren 2” (Til minde om deres første flyvemaskine uden motor, ”Flyveren 1”) og viste den for første gang frem for verden i 1905.

Således sparkede de menneskets maskindrevne flugt mod skyerne i gang

Krigenes følger

Inden første verdenskrig var fly endnu ikke mere anvendelige, end at de kunne anvendes til korte ture i mildt vejr, men dette ændrede sig hurtigt efter at krigen blussede op.

En af de mere ”usynlige” konsekvenser af krig, er ofte enorme teknologiske fremskridt: Når hele verden pludselig indgår i en kamp om, hvem der hurtigst kan opfinde det største og bedste våben, så sker der pludselig en hastig udvikling.

Det simple fly blev på få år videreudviklet, gjort bedre og forvandlede sig fra en metaforisk lille fugleunge, til en kampklar ørn.

Selvom der mellem første og anden verdenskrig skete en udvikling, var det under de to verdenskrige at flyet for alvor tog et tigerspring imod de moderne fly der ses i dag.

Efter krigen havde de flyvende vidundere inspireret utallige, og med et boom i industrien, begyndte man at udvikle større flyvemaskiner, der kunne fragte enorme menneskeskare fra den ene ende af verden til den anden.

I 1976 så vi Concorde, det første supersoniske passagerfly pryde startbanerne i Amerika: ”Fra New York til Paris på under 4 timer!”.

Mennesket havde nu, i sandhed, indtaget himlene.